UPIT pomaže u ekološkim projektima udruge EKO ZH PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Veljača 2009 18:00

thumb_eko_zh_siroki_nocuDruštvo za zaštitu okoliša i kulturno-povijesnog naslijeđa Zapadna Hercegovina (EKO-ZH) obavještava javnost da je odobren pilot projekt po nazivom "Zamjenimo žarulje" koji je prijavljen na natječaj za dodjelu tzv. SECTOR grantova financiranih od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju "SIDA", a uz tehničku podršku Regionalnog Centra za okoliš (REC) u BiH.

Natječaj za dodjelu grantova predstavlja program podrške organizacijama civilnog društva (NVO) iz oblasti zaštite okoliša u Jugoistočnoj Europi. U konkurenciji od ukupno 57 prijavljenih aplikacija, projekt je uspješno prošao tri selecijska kruga, te je na kraju zajedno sa još 9 nevladinih organizacija iz čitave BiH pozitivno ocjenjen od strane Komisije za odabir kvalitete prijavljenih projekata.

Pilot projektom je predviđena zamjena 500 komada postojećih klasičnih žarulja gradske rasvjete u Širokom Brijegu sa ekološki prihvatljivim štednim žaruljama koje troše 20% električne energije u odnosu na klasične. Svrha ovog projekta je prije svega smanjenje potrošnje električne energije, kao i smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu. Drugi, ne i manje bitni ciljevi projekta su ušteda proračunskog novca predviđenog za financiranje javne rasvjete, kao i buđenje svijesti o potrebi zaštite okoliša.

Partneri koji su podržali ovaj projekt Udruge EKO-ZH i koji sudjeluju u njemu su: Općina Široki Brijeg, JKP "Coming" Široki Brijeg, Udruga za promicanje informacijskih tehnologija UPIT Široki Brijeg, Udruga mladih "Utvrda vjetra" Široki Brijeg te Odred izviđača Široki Brijeg, koji će svojim aktivnostima tijekom 2009. godine pomoći pri realizaciji zacrtanih ciljeva. O daljnjim aktivnostima projekta javnost će biti pravovremeno obavještena putem medija. Društvo za zaštitu okoliša i kulturno-povijesnog naslijeđa Zapadna Hercegovina (EKO-ZH) Široki Brijeg.

 

eko_zh_siroki_nocu